PORTFOLIO

Ideefix. Sinds 2008.

We werken sinds 2008 samen met fantastische deskundigen en waardengedreven organisaties uit het hele land. Bij elke uitdaging waaraan we werken, zorgen we ervoor dat onze teams dynamisch, gespecialiseerd en multidisciplinair zijn. We werken met heldere doelstellingen en zorgen dat we altijd weten waarom we doen wat we doen.

Wilt u weten wat we de afgelopen tien jaar hebben gedaan? Kijk eens naar enkele van de grote uitdagingen waar we aan hebben gewerkt.

Gevangenisstraf &
Re-integratie

Uitdaging

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat jaarlijks meer dan 30.000 gedetineerden vrij. Hoe kunnen deze gedetineerden zich effectief voorbereiden op de emotionele en sociale uitdagingen na hun vrijlating? 

Aanpak

In samenwerking met het Ministerie van Justitie en Veiligheid, ervaringsdeskundigen en een team dat gespecialiseerd is in leren en ontwikkeling, hebben we onderzoek gedaan naar de zwaarste uitdagingen voor gedetineerden na hun vrijlating. Dit onderzoek hebben we vertaald naar een theatervoorstelling, een praktisch handboek voor effectieve zelfontwikkeling en een bijscholingsprogramma voor professionals om zelfontwikkeling te faciliteren.

Resultaten

* 110 voorstellingen met 10.000 bezoekers.
* 30 bijscholingsprogramma's.
* Implementatie van ons praktische handboek voor effectieve zelfontwikkeling binnen het justitieel systeem.
* Implementatie van onze leermethodiek om te leren hoe zelfontwikkeling binnen het justitieel systeem kan worden gefaciliteerd.

Preventieve oplossingen voor ziekteverzuim binnen organisaties

Uitdaging

Ziekteverzuim kost jaarlijks miljarden euro's. Miljoenen mensen kampen met stressgerelateerde problemen. Nederlandse organisaties krijgen maar moeilijk grip op stress, burn-outs en ziekteverzuim. In samenwerking met het Europees Instituut en Instituut Gak stelden we onszelf de volgende vraag: Hoe kunnen we de HR-sector helpen om zijn beleid om te vormen van een curatieve aanpak naar een preventieve aanpak van de verzuimproblematiek? 

Aanpak

We hebben een multidisciplinair team opgezet van specialisten op het gebied van neurobiologie, positieve psychologie, systeemwetenschappen, software, data en stresstherapie en onderzocht hoe individuen, teams en organisaties een effectief mechanisme opbouwen voor de omgang met stressfactoren, zodat ze vitaal kunnen leven en werken en op lange termijn stressbestendig worden.

Resultaten

We hebben een wetenschappelijk bewezen interventie en methodiek voor individuen en organisaties ontwikkeld om hun verzuimpercentage te verlagen en hun bedrijven om te vormen tot vitale en stressbestendige culturen. De resultaten van ons werk spreken voor zich. Ons werk heeft gemiddeld geleid tot:

* een afname van het ziekteverzuim met 2,5%;

* een toename van de vitaliteit van individuen met 40%;

* een toename van de stressbestendigheid van teams met 55%;

* een aanpassingsgraad binnen organisaties van 95%.

Preventieve oplossingen voor de huidige burn-out epidemie onder jongeren in de leeftijd van 18 t/m 25

Uitdaging

Uit de statistieken blijkt dat het aantal burn-outs en stressgerelateerde ziekten onder jongeren (18-25 jaar) toeneemt. Een op de vier afgestudeerden kampt met een burn-out. Vanwege de snelle veranderingen in de sociale en psychologische ontwikkeling van jongeren en de grote uitdaging om een preventiestructuur op te bouwen die succesvol is in het aanpassingsproces, hebben we samengewerkt met enkele van de beste deskundigen op dit gebied. Ideefix, TNO en een consortium van middelbare scholen hebben samen gespecialiseerde oplossingen ontwikkeld voor de huidige burn-outklachten onder jongeren. 

Aanpak

In 2020 organiseren we evenementen onder het motto 'Design Your Life'. Tijdens elk van deze evenementen zullen meer dan 500 studenten uit het hele land twee dagen lang samenwerken aan de ontwikkeling van zogenaamde minimaal haalbare producten die effectief zijn in het aanpakken van belangrijke stressgerelateerde problemen waar jongeren mee te maken hebben. De winnende ideeën op deze evenementen zullen worden doorontwikkeld en op de markt worden gebracht. 

Resultaten

Volgt snel.

Bewustwordingscampagne voor betere zorg rond psychose

Uitdaging

Elk jaar hebben naar schatting 3.000 mensen tussen de 15 en 45 jaar te maken met psychose, een psychische aandoening die moeilijk te genezen is. Vanwege de complexiteit van de behandeling heeft ons team onderzoek gedaan naar de symptomen in de aanloop naar een psychose. Dit onderzoek hebben we vertaald in een nationale bewustwordingscampagne, waarmee we ons onderzoek onder de aandacht hebben gebracht via seminars, de landelijke media en een televisiedocumentaire en door de publicatie van een zelfhulpboek. 

Aanpak

De eerste stap was om ervaren deskundigen bij elkaar te brengen en onderzoek te doen naar de vroege symptomen van een psychose. Samen met mediadeskundigen, filmmakers en campagnedeskundigen hebben we dit onderzoek vertaald naar een volledige mediacampagne, gespecialiseerde seminars voor professionals en een non-fictieboek. Tijdens dit werk hebben we ons altijd gericht op het waarom: belanghebbenden voorlichten over de vroege symptomen van een psychose, zodat meer aan preventie kan worden gedaan. 

Resultaten

Van 2014 tot en met 2016 zijn we met onze campagne door het land gereisd, met als resultaat:

* 85 seminars voor meer dan 8.500 professionals.

 

* meer dan 1.000.000 kijkers naar onze documentaire.

* 20.000 downloads van ons zelfhulpboek.